Hamilelikte Diş Sağlığı

Hamilelik döneminde ağız ve diş bakımına ekstra özen gösterilmesi gerekmektedir. Doğru bir şekilde yapılıyor olması hem anne için hem de bebek için büyük bir öneme sahiptir. Örneğin kalsiyum kaynaklarının doğru oranda tüketilmesi, her hamile kadının dikkat etmesi gereken konulardan biri. Bunun temelinde ise ağız ve diş problemlerinin önüne geçmede ve sağlıklı bir doğum sürecinde büyük bir role sahip olması yatıyor. Hamilelikte diş sağlığı nelerden etkilenir ve nasıl korunur gibi soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Hamilelik Döneminde Diş Tedavisi

Halk arasında hamilelik döneminde annenin dişlerinden kalsiyum çekilmesi ve bu nedenle her bebeğin anneye bir diş kaybettireceği inancı yaygındır fakat böyle bir şey söz konusu değildir. Bazı anne adayları bu dönemde diş ve diş eti sorunlarıyla karşı karşıya geldiğinde bunun hamilelik süreci ile bağlantılı olduğunu düşünür. Aslında bu dönemde bazı konulara dikkat edildiği sürece ağız ve diş sağlığının korunması mümkün olabilmektedir.

Anne adayının kalsiyum kaynaklarını yeterli ve doğru şekilde tüketmesi ağız ve diş sağlığını olumlu etkiler. Hamilelikte bebeğin ilk üç ayda etkili diş tedavisinden kaçınılması gerekir çünkü bu üç ay organ gelişim evresi olduğu için önemlidir. Hamilelik döneminde diş tedavisi için en uygun olan dönem hamileliğin dört, beş veya altıncı ayıdır. Hamileliğin son üç ayı da, aynı ilk üç ayı gibi ekstra hassasiyet gösterilmesi gereken bir dönemdir. Eğer herhangi bir aciliyeti yoksa tedaviyi doğum sonrasına bırakmanız önerilir.

Gebelikte Diş Tedavisinde Anestezi

Hamilelik dönemi, özellikle bazı konularda kontrollü ve dikkatli olmak gerekmektedir. Gebelikte diş tedavisinde anestezi konusu pek çok insanda kafa karışıklığına sebep olur. Diş tedavilerinde kullanılan lokal anesteziklerin herhangi bir yan etkisi gözlemlenmemiştir fakat yine de lokal anestezi kullanılmasında üretici firmanın önerilerine uyulması önerilir. Herhangi bir uyarı bulunmuyorsa lokal anestezik kullanımında herhangi bir problem yoktur.