Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş taşı temizliği, düzenli olarak yaptırılması gereken ve ağız sağlığını son derece etkileyen bir konudur. Senede bir kere, ihtiyaç duyuluyorsa iki kere temizlettirmek gerekebilir. Çarpık dişlerin temizliği daha zor olduğu için diş taşı birikmesi daha fazla olabilmektedir. Temizlenilmediği takdirde ise kendiliğinden düşebilir ancak tam anlamıyla temizlenmez. Detaylar için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Diş Taşı Temizliği Neden Gereklidir?

Diş taşlarının temizlenmemesi durumunda diş eti problemleri kendini göstermeye başlar. Diş etlerinin çekilmesiyle birlikte dişlerin arasında boşluklar meydana gelir. Bu boşluklar ise yerini tekrar diş taşlarına bırakır ve en sonunda dişler kaybedilebilir çünkü diş taşları kemik erimesine sebep olur. Dişlerinizde çürükler olmaması için düzenli temizlik önemlidir.

Genel olarak diş hastalıklarını önlemek için de doktorlar tarafından önerilmektedir. Ağız kokusu gibi bir probleminiz varsa ve başka yöntemlerle sorun giderilemiyorsa da diş taşı temizliği yaptırabilirsiniz. Ağızda oluşabilecek yaraları da önlediği gözlemlenmiştir. Hissiyat olarak da hastaları rahatsız etmektedir.

Diş Taşı Nasıl Temizlenir?

Diş taşı problemleriyle karşılaşan her insan diş taşı nasıl temizlenir sorusunu sormakta ve araştırmalar yapmaktadır. Akla gelen ilk endişe ise can yakıp yakmadığıdır. Diş taşı temizliği birçok insanda çok az ağrı yapmaktadır. Gerekli durumlarda lokal anestezi ile bunun önüne geçilebilir.

Aşağıda diş taşı temizliğinin aşamalarını görebileceksiniz;

  • Doktor öncelikle ağzı muayene ederek hangi bölgelerde problem olduğunu saptar.
  • Daha sonra, ultrasonik ve periodontal aletler kullanılarak temizliğe başlanır. Genellikle anestezi uygulanmamaktadır.
  • Dişlerin arası ve diş eti çizgisi dâhil olmak üzere detaylı temizlik yapılır ve yeniden diş taşı oluşumunu engellemek için polisaj yapılır. Polisaj aynı zamanda dişlere parlaklık kazandırmaktadır.
  • Gerekli görülürse diş ipiyle dişlerin arası ayrıca temizlenebilir.

Diş taşı temizliği bittikten sonra doktorun hastaya dişlerini nasıl temizleyeceğini detaylı olarak göstermesi gerekir. Diş ipinin doğru kullanımı diş taşlarını önleme konusunda oldukça önemlidir. Evde hiçbir müdahale yapmamak ve uzman desteğinden faydalanmak gerektiği unutulmamalıdır.

Diş Taşı Temizliği Sonrası Neler Yapılmalı?

Diş taş temizliği sonrası dişlerde ve diş etlerinde hassasiyet oluşabilir. Bu sebeple 24 saat boyunca çok sıcak ve çok soğuk içecek ve yiyeceklerin tüketilmemesi önemlidir. Rutin diş bakımına devam edilebilir ve hassasiyet geçene kadar beklenir.