Diş Hassasiyeti Neden Oluşur?

Diş hassasiyeti, günlük hayatımızda deneyimleyebileceğimiz yaygın bir rahatsızlıktır. Sıradan bir akşam yemeğinde soğuk veya sıcak, tatlı ya da ekşi yiyecek ve içecekleri tükettiğimizde hissettiğimiz bir diş sızlaması bize farkındalık kazandırabilir. Tüm yaş gruplarında görülebilecek bu hassasiyet hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam edin!

Diş Hassasiyeti Nedir?

Diş hassasiyeti nedir sorusu sıklıkla karşımıza çıkan ve pek çok insan tarafından merak edilen bir konudur. Günlük rutinlerimizde bile karşılaştığımız diş hassasiyeti aslında dentin hassasiyeti veya kök hassasiyeti için kullandığımız bir terimdir.

Özellikle Sıcak, soğuk, tatlı, ekşi veya çok fazla asitli yiyecek ve içecekler siz de herhangi bir hassasiyete neden oluyorsa bu rahatsızlığa sahipsiniz demektir. Aynı zamanda soğuk hava şartları da dişlerinizin ağrımasına sebep oluyorsa bu diş hassasiyetinin belirtilerinden biridir.

Diş Hassasiyetinin Sebepleri Nelerdir?

Bu rahatsızlığın oluşmasında pek çok etken vardır. Özellikle günlük ağız bakımının aksatılmaması bu rahatsızlığı önlemede önemli bir rol oynamaktadır. Düzenli olarak diş hekimine gitmek ve genel bir kontrol yaptırmak genel anlamda diş sağlığı için büyük bir önem taşır.

Aşağıda diş hassasiyetinin oluşmasındaki başlıca sebepleri sizler için listeledik;

  • Sert ve hızlı bir biçimde diş fırçalamak ve yanlış diş fırça seçimi yapmak.
  • Diş eti çekilmesi ile birlikte dişin köklerindeki hassas yapıya sahip olan sinirler ortaya çıkar ve dişin koruyucu tabakası zarar görür. Böylece dış etkenlerden çok daha kolay bir şekilde etkileniriz.
  • Diş gıcırdatma sorunu aynı zamanda diş hassasiyetine de zemin hazırlar çünkü dişlerin birbirine sürtülmesi dişin enamel tabakasının zarar görmesine sebep olur.
  • Diş iltihapları, tartar ve bakterilerden meydana gelen çürükler de hassasiyete ve ağrıya sebep olur.
  • Düzenli olarak aşırı bir şekilde asitli yiyecek ve içecek tüketmek, diş minesi için oldukça zararlıdır ve hassasiyete sebep olur.

Florür içeren diş ipleri ve hassasiyete uygun diş macunu kullanmak kendi başınıza alabileceğiniz en büyük önlemlerdendir. Aynı zamanda diş gıcırdatma problemi yaşıyorsanız en kısa sürede bir diş hekimine muayene olmanız gerekmektedir. Doğru teknikleri kullanarak diş fırçalamak da hem ağız hem de diş sağlığınız için oldukça büyük bir öneme sahiptir.