Diş Çürüğü Hakkında Her şey

Günümüzde, ağız ve diş temizliğini sağlamak için pek çok yöntem vardır. Buna rağmen diş çürümesi pek çok kişinin şikâyet ettiği ve deneyimlediği bir rahatsızlıktır. Ağız hijyeni oldukça titiz olunması gerekmektedir. Çürükler ileride çok daha ciddi problemlere yol açabilir. Diş çürüğü neden olur sorusunun cevabını yazımızda daha ayrıntılı bir şekilde bulabilirsiniz!

Diş Çürümesi Neden Olur?

Diş çürümesi birçok insanın daha erken yaşlarda deneyimleyebileceği bir konudur. Bu yüzden diş çürümesi neden olur ve nasıl ilerler soruları insanların aklında yer etmektedir. Basitçe söylendiğinde şekerli, asitli ve dişlere zarar verebilecek besinlerin temizlenmemesi ile çürüme problemi meydana gelir.

Ağızda bulunan pek çok bakteri vardır. Bu bakteriler ağızda kalmış olan şeker, karbonhidrat ve asitli içeceklerin artıkları sayesinde beslenir. Dolayısıyla mikroorganizmalar büyür ve gelişir. Bu da asidik bir ortamın oluşmasına sebep olur. Asidik dediğimiz bu ortam da dişin sert dokularında bir yıkım yaratır ve böylece çürükler oluşur.

Çürük Diş Oluşumu Önlenebilir mi?

Ağız ve diş temizliği sürekli ve düzenli yapıldığında sonuç verebilmektedir. Dolayısıyla çürük diş oluşumunu önlemenin yolu öncelikli olarak düzenli diş fırçalamadan geçer. Ek olarak diş ipi kullanımı alışkanlığı edinmek de bu noktada önemlidir.

Diş fırçalarken de doğru yöntemleri uyguladığımızdan emin olmak gerekir. Doğru diş fırçasını seçerken dikkat etmeniz gereken detayları da okuyabilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak düzenli diş hekimi kontrolüne gidiyor olmak da alınması gereken önlemlerin başında yer almaktadır.

Çürük Diş Tedavisi Nasıl Yapılı?

Çürük diş tedavisi zamanında yapılmalıdır. Bu yüzden ilk belirtiler kendini gösterdiğinde mutlaka diş doktoruna gitmeniz gerekir. Hekim öncelikli olarak çürüğü inceleyerek hangi durumda olduğunu saptar. Ardından çürüğün durumuna göre hangi tedavi gerekliyse, örneğin olgu, florür veya kanal tedavisi, uygular.  Sonrasında da dişin düzenli olarak kontrol ettirilmesi gerekir çünkü birkaç yıl sonra yeniden enfeksiyon oluşma riski taşımaktadır.